lördag 8 juni 2024

Inlägg nr 700

  Varken mer eller mindre. Ett slag jubileum. A cheerium. 
Jag funderar på en text om... folkmord och andra hemskheter i mänsklighetens besvärliga historia. Hur hjältar blir skurkar och skurkar blir statsledare.
Det som händer i Gaza är inte folkmord, utan krigsbrott och likgiltighet. Eftersom Israel är den överlägset starkare krigsmakten så är det deras ansvar. Allt utspelar sig nu precis som Hamas önskade sig; att Israel skull överreagera och få nästan hela världen mot sig. Och Hamas massakrer och kidnappningar skulle förblekna i jämförelse med massförstörelsen i Gaza. Både Hamas o Likud verkar ha fått som dom ville. Netanyahus högsta önskan att bli Israels store krigsledare, verkar ha varit den utlösande orsaken till brutaliteten i angreppet på Gaza.
 Astrid Lindgren skrev i en barnbok att den som är mycket stark måste också vara mycket snäll. Men vad som händer i Gaza är att den part som är mycket svag kände sig tvingad att vara mycket elak och hänsynslös.. även mot sin egen befolkning. Leonard Cohen sjunger i Story of Isaac: "I will help you if I must, I will kill you if I can." Vilket är den tragiska sanningen i mellanöstern. Och dessa motsättningar har sin motsvarighet i Europas rörelse åt det fascistiska o rasistiska hållet..  Situationen i världen är mycket sorgesam. 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar